Titel: I Lagfors i Ljustorp fanns tills för en 40 år tillbaka..

Meddelare: Lars Bergkvist  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Frötuna

I Lagfors i Ljustorp fanns tills för en 40 år tillbaka stångjärnshammare. Den hade varit till länge. Långt tillbaka brukade smederna i Lagfors på lördagskvällarna fara upp till Bredsjön, som ligger en mil högre upp. Där bodde finnar, som var trollkarlar och därjämte höll lönkrog. Ingen länsman eller fiskal vågade sig dit, för det gick alltid illa för dem. Lagforssmederna hade en söndagskväll glömt sig kvar på Bredsjön så länge, att de fruktade för, att de ej skulle hinna hem, tills arbetet skulle börja. Då erbjöd sig en av finnarna att skjutsa dem hem. Jaha! Det syntes komma en skjuts och hålla utanför stugan. De satte sig upp i släden och det stod ej på länge, förrän de var i Lagfors. Då visade finnen dem, varmed han skjutsat. Det var bara en torr enruska, de suttit på.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.